Bu özellikli ve ayrıcalıklı, yöneticiye özgü, “birebir” çalışmaların kısa veya kapsamlı listeleri için lütfen benimle iletişim kurunuz.
necdetuygurer@hotmail.com
Sayfa Arşivi
Önceden bu sayfada;
NECDET UYGURER KOÇLUK YAKLAŞIMI
Necdet UYGURER’in koçluk yaklaşımı uzun bir yönetim danışmanlığı kariyerinden kaynaklanmaktadır
Koçluk hizmetlerinde benimsenen yaklaşım Dr Carl ROGERS’in “ birey merkezli “ yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda odak olan birey, şimdi ve burada olan bireydir, bireyin geçmişi ve sorunları değildir.
ROGERS Yaklaşımı iyimser, pratik ve sınırsız bireysel potansiyel öngörülerine dayalıdır, insanların güvenilir olduklarını, kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceklerini düşünür. Bireysel “ otonomiye “ yada inisiyatif kullanımına saygı duyar.
ROGERS Yaklaşımında koç gerçekçi, tabii, karakterli ve özgündür. Koçun takındığı bir koç tavrı yada koç maskesi yoktur. Koç danışanına koşulsuz saygı duyar ve danışanı olduğu gibi kabul eder. Danışanın düşünce, duygu ve davranışlarının yargılamaz.
ROGERS Yaklaşımında danışanı anlamak ancak sabırlı, dikkatli ve ilgili bir dinleme ile olur.
Odakta olan amaç, danışanın kendi kafasında olan ve danışanın kendisini ve dünyayı nasıl algıladığını belirleyen algı modelini anlamaktır.
Danışana koşulsuz saygı esastır.
Necdet UYGURER ’in koçluk anlayışında Dr Carl ROGERS kadar önemli bir diğer isim Dr Kurt LEWIN dir. LEWIN in günümüz sistem yaklaşımı ile çakışan “ alan teorisi “ özellikle işletme, yönetim, şirket ve iş hayatı atmosferleri içindeki birey ( danışan ) olgusunu anlamak için önemlidir. Bir ” sistem ” olan insan pek çok diğer ” sistemlerin ” bir parçası yada alt sistemidir.
Necdet UYGURER ‘in koçluk yaklaşımında önemli ve belki kaçınılmaz bir etki ise ” psikodinamik ” yaklaşımdır. Çok dikkatle çalışması gereken psikodinamik yaklaşım ” dış gerçeklerden çok kendi iç alemimizle ilgilenmemiz ve dış gerçekleri iç alemin merceklerinden ” süzmek şeklinde özetlenebilir. Danışana ” teşhis ” koymamak ! şartı ile kullanılması doğrudur. Koç danışanı için psikoterapist yada psikolog değildir.
Koçluk insanın kendi kendisine ” dürüst ” sorular sordurabilme sanatıdır. Bugüne kadar kendi kendinize sormaktan çekindiğiniz yada istemediğiniz soruları sormaya başladığınız zaman gelişim başlar.
Koç sizi düşündürürür. Sizin için düşünmez, düşüncenizi de yargılamaz. Kendinizi hırpalamadan kendi kendinize ” korkmadan ” düşünmeniz için yardımcı olur. Koç akıl hocası, danışman, öğretmen değildir. Dostunuz olması gerekmez ancak kendine ve size karşı dürüst olması gerekir.
Koçun birden fazla koçluk yaklaşımı ve bir sürü koçluk tekniği konusunda donanımlı ve yetkin olması gerekir. Tek yaklaşım veya modelli, tek teknikli bir koç, ” koç ” olarak değerlendirilemeyecektir.
Necdet UYGURER ’in sistem yaklaşımı ve teorileri ile ilk yakınlığı 1974 yılında başladığı yüksek lisans ( MBA ) eğitiminde olmuş ve MBA çalışma konusu pazarlama teorilerinin yanı sıra sistem teorileri ve sistem yaklaşımı olmuştur.
Necdet UYGURER ‘in koçluk çalışmalarında çok başarılı olduğu danışan profilleri sergilediklerinden çok daha etkin ve kuvvetli kişiliklere sahip olan, birden çok kişilik renkleri sergileyebilen, agresif sayılabilecek, sınırdaki riskleri rahatça alabilen iş adamları ve yöneticilerdir.
Koçluk ve NLP diplomalarımın toplu listesini sitenin KOÇLUK REFERANSLARI bölümünde bulabilirsiniz.