Güncel Koçluk Hizmetlerim
01 Eylül 2021 İTİBARI İLE GÜNCEL KOÇLUK HİZMETLERİM
Koçluk hizmetlerim bireysel ve kurumsal platformlarda verilmekte ve içinde olduğumuz sosyo-ekonomik politik konjektüre göre 3 ile 6ay arasında değişebilmektedir.
Bu hizmetlerimi esas olarak iki gruba ayırmak yararlı olacaktır;
1- 40 yaş ve üstü, ortalama 48 yaş civarı yöneticilere “bireysel” olarak verilen ve ” bireysel” olarak aldıkları “yönetici koçluğu” hizmetleri. Genelde Türkiye ölçülerinde “çok büyük” kurumsal gruplarda, bulunduğu şirketin en önemli ilk 5 yöneticisi arasında bu bulunan yöneticilere (kadın ve erkek) kariyer tıkanıklıklarını açmaları için verilen hizmetlerdir. Bu hizmetlerde başarı oranım % 50 civarındadır.
2- 30 – 35 yaşlar arasından bulunan yeni girişimci, girişimci adayı, başarısız olmuş girişimci, girişimcilik düşünen profesyonellere “bireysel” olarak verilen ve “bireysel” olarak alınan koçluk hizmeti. Çok farklı isimler yerine, örneğin “girişimci koçluğu” gibi, bu hizmeti BAŞARI KOÇLUĞU olarak adlandırmak çok doğru olacaktır. Bu hizmette başarı oranım, % 75 oranında bulunmaktadır.
Bu arada sizleri bilgilendirmek amacı ile Haziran 2018 sonuna kadar, seçime kadar olan koçluk hizmetlerim aşağıdaki gibi özetlenebilirdi;
1- Koçlukla çokta sınırlı ve hatta olmayan, “Türk Tipi” çok amaçlı “mentörlük”.
2- Bürokrasiden özel sektöre geçtikten sonra hizmet şirketi satışlarını profesyonelleştirmek isteyen danışanıma “satış” ve ” satış yönetim” koçluğu
3- Girişimci koçluğu. Profesyonel kariyerden sonra internet üzerinden ve yurt dışı kaynaklı ürünler satışı planlayan danışanıma girişimci koçluğu.
4- İş Yönetme koçluğu (Business coaching). Kısa süreli girişimcilik/yatırımcılık işlerinden internet üzerinde abiye giyim pazarlama ve satış işi kuran, “gözü kara” danışana, iş yönetme koçluğu.
5- İş kurma koçluğu. Büyük, global, yabancı sermayeli pazarlama şirketinde 10+ yıl deneyimli ve aile şirketi deneyimi de bulunan danışana, “çizgi altı markaları” marka yapma odaklı ajansını organize etme konusunda çok yönlü koçluk (İzmir) M
KOÇLUKTA YETKİNLİK İÇİN SAYISALLAŞABİLEN SWOT ANALİZLERİ YÖNTEMİ
Bu özgün çalışma, her ay Pazar günleri yapmakta olduğum Koç Mentörlüğü çalışmalarından kaynaklanmıştır.
SWOT Analiz yöntemi, kullanmayı bilen koçların elinde, gerek başlangıç düzeyi ve gerek ileri düzeylerde (tabi ayrı ayrı) koçluk pratiğini kolayca analiz etmeye, hedef bulmaya ve hedefe pratik adımlarla yönelmeye, yapılan işleri pratikte değerlendirmeye yarayan, kullanımı çok basit ve çok etkin bir araçtır.
SWOT analizi yapabilmek için koçun “alim” olması gerekmez.
İçerikler özel isteklere göre de şekillendirilebilir nitelikte bulunmaktadırlar.
Çalışmanın ilk türevi “KOÇLUĞA YENİ BAŞLAYANLAR” için seçilmiş SWOT analizleri kullanımıdır.
İkinci türev ise, KOÇLUKTA DENEYİMLİ OLANLAR” için seçilmiş olan yetkinlik odaklı SWOT analizleridir.
BU İKİNCİ TÜREV ÇALIŞMANIN EN FARKLI ÖZELLİĞİ KOÇLUKTA YETKİNLİK ODAKLI SWOT ANALİZLERİNDE “SAYISAL UYGULAMALARIN” NASIL KULLANILABİLECEĞİ EGZERSİZLERİDİR
KOÇ MENTÖRLÜĞÜ
Bu hizmet genelde koçluğa yeni başlayan ya da başlama aşamasında olan koçlar için verilmektedir. Hizmeti alan “tipik” bir koç, henüz ilk 5 veya 10 danışanı ile çalışan ve büyük çoğunlukla, halen iş hayatı içinde olan, 35-40 yaş aralığında hanımefendilerdir.
Bu koçlarla olan çalışmalar, birebir esasında ve yaklaşık 2 saat kadar bir sürede, tek tek danışanları ile yaptıkları koçluk çalışmalarının değerlendirilmesi, “koçluk yol krokisi” çıkarılması ve danışan bazında uygulanabilir/gerekebilir koçluk tekniklerinin tartışılması şeklinde olmaktadır. Çalışma periyodu genelde 3 veya 4 haftada bir kez şeklinde bulunmaktadır.
En sık karşılaşılan sorunlar, koçlarına yansıttıkları sorunlar, şimdilik, danışanın kişisel hedefleri ve ilişkilerini karıştırması, kariyer kararlarında kararsızlık, yaşam kontrolünü ele alamamak, özel ilişkiler-aile etkileşimi (olumsuz), iletişimde pasif kalma şeklinde özetlenebilir.
***